AKU HANYA INSAN BIASA

Wednesday, December 8, 2010

KIAMAT HAMPIR TIBA

Hari Kiamat merupakan Hari Pengakhiran bagi semua makhluk di atas muka bumi ini. Hari kiamat merupakan hari di mana semua manusia dihimpunkan dari seawal-awal kelahiran iaitu manusia semenjak zaman Nabi Adam dan Hawa hinggalah kepada manusia yang paling akhir sekali dijadikan dan dimatikan oleh Allah SWT.

Pada hari itu juga manusia dihisab amalannya, Hari Kiamat adalah sesuatu perkara yang benar sebagaimana benarnya bahawa setiap manusia akan mati. Firman Allah SWT: "Dan sesungguhnya hari kiamat itu pasti akan datang, tidak ada keraguan padanya...."(Surah al-Hijj:7)

Mari kita fikir sejenak tentang tanda-tanda kecil menunjukkan hampirnya kiamat berdasarkan hadis sahih Nabi SAW dengan melihat realiti hidup kita serta kejadian berlaku pada manusia ketika ini.

Antara Tanda-Tanda Kecil Kiamat Berdasarkan Hadis:

Penaklukan Baitulmaqdis
Dari Auf bin Malik r.a katanya, "Rasulullah SAW telah bersabda: "Aku menghitung enam perkara menjelang Hari Kiamat." Baginda menyebutkan salah satu diantaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis."(Sahih Bukhari)

Zina Berleluasa
"Dan tinggallah manusia-manusia yang buruk, yang sesuka hatinya melakukan persetubuhan seperti keldai. Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang"(Sahih Muslim)

Alat-Alat Muzik Menjadi Kebanggaan Dan Digilai
Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan pada muka. Ada yang bertanya kepada Rasulullah "Wahai Rasulullah bila hal itu terjadi?" Baginda menjawab:"Apabila telah bermaharajalela muzik (bunyi-bunyian) dan ramainya penyanyi-penyanyi wanita" (Riwayat Ibnu Majah)

Menghias Masjid Dan Membanggakannya
"Diantara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megah dalam mendirikan masjid" (Riwayat Nasai)

Munculnya Kekejian, Memutuskan persaudaraan Dan Bersikap Buruk Dengan Jiran
"Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan bersikap yang buruk dengan jiran". (Riwayat Ahmad dan Hakim)

Ramai Orang Soleh Meninggal Dunia
"Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengongkari kemungkaran".(Riwayat Ahmad)

Orang Hina Mendapat Kedudukan Terhomat
"Diantara tanda-tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' bin Luka' (orang yang bodoh dan hina). Maka Orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh dua orang mulia". (Riwayat at-Thabrani)

Mengucapkan Slam Kepada Orang Yang Dikenali Sahaja
"Sesungguhnya diantara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalinya sahaja." (Riwayat Ahmad)

Ramai Wanita Berpakaian Tetapi Hakikatnya Telanjang
Diriwayat dari Abu Huraira r.a "Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang."

Bulan Sabit Kelihatan Besar
"Diantara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah membesarnya bulan sabit."(Riwayat at-Thabrani)

Banyak Dusta dan Tidak Tepat Dalam Menyampaikan Berita
"Pada  akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar dan belum didengar oleh ibubapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu dan menfitnahmu."(Sahih Muslim)

Banyak Saksi Palsu dan Menyimpan Kesaksian Yang Benar
"Sesungguhnya sebelum datangnya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar."(Riwayat Ahmad)

Negara Arab Menjadi Padang Rumput dan Sungai
"Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai."(Sahih Muslim)

Demikian sebahagian daripada tanda-tanda kecil akan berlakunya hari kiamat. Marilah kita renungkan sejenak untuk menjadi panduan hidup. Hidup kita hanya sebentar sahaja dimuka bumi ini, seharusnya hidup yang singkat ini kita isi dengan sesuatu yang berfaedah sama ada untuk diri sendiri, agama, bangsa mahupun negara....

Wallahu'alam

No comments:

Post a Comment