AKU HANYA INSAN BIASA

Saturday, January 22, 2011

Ingin Dihargai ( Muhasabah )

Memang tidak dinafikan, setiap insan ingin dihargai. Inilah fitrah manusia yang kadang-kadang menjadikan kita lupa diri lalu menjadikan pujian, sanjungan, tepukan dan penghargaan sebagai matlamat kehidupan. Kita merasa hebat dengan pujian dan sanjungan dan merasa kerdil dengan penghinaan. Kita tunduk kepada kekejian hanya kerana ingin diri dipuji dan dipandang hebat.

Ya, memang kita ingin dihargai kerana disebaliknya itu ialah kasih sayang, perhatian dan belas ehsan. Anak-anak ingin dihargai agar ibu ayahnya bertambah kasih kepadanya. Isteri ingin pengorbanannya dihargai agar kasih suami tidak tertumpah pada yang lain. Begitu juga suami, ingin dihargai agar kesetiaannya tidak diragui.

Saya tidak ingin mengatakan perasaan ingin dihargai ini suatu yang jelek dan berdosa kerana itulah fitrah insan yang juga ada pada diri saya sendiri. Namun ada sesuatu yang lain yang seharusnya kita cari. Sesuatu yang akan menghidupkan jiwa, membimbing hati dan mendidik nafsu. Sesuatu yang akan meringankan jiwa ketika mendaki kehidupan yang curam dan menekan, yang menghilang kerisauan ketika hati terasa tinggi dan terancam dengan jurang kemiskinan dan jiwa menjadi tenang dan penuh kesyukuran ketika kemewahan mewarnai kehidupan. 

Carilah keredhaan Allah, kerana bersamanya adalah ketinggian dan kemuliaan hakiki. Manusia tidak lagi hanya memuji kita tetapi mencotohi kita serta menjadikan diri kita sebagai pembimbing kehidupan. Jiwa kita tidak lagi takutkan kemiskinan atau terlarut dengan kekayaan. Kita tidak lagi terkeliru dipersimpangan atau terkandas dalam pelayaran kehidupan. Kita merasa mulia ketika dihina manusia dan merasa diri ini kerdil ketika pujian dan sanjungan menghujani jiwa.

No comments:

Post a Comment